Gönderen Konu: The Elder Scrolls IV: Oblivion  (Okunma sayısı 5863 defa)

CalahanRedSky

• Ortak
  • - 4 -
The Elder Scrolls IV: Oblivion
« : Kas 15, 2009, 01:05:43 »

The Elder Scrolls IV: Oblivion aynı zamanda Oblivion olarak da adlandırılır, tek kişilik bir rol yapma oyunudur. Bethesda Game Studios tarafından geliştirilmiş ve Bethesda Software tarafından satışa sunulmuştur. The Elder Scrolls serisinin dördüncü oyunudur. Windows ve Xbox 360 için 21 Mart 2006 tarihinde satışa sunulmuştur. Playstation 3 içinse Kuzey Amerika'da 20 Mart 2007'de, Avrupa'da ise 27 Nisan 2007'de satışa sunulmuştur. Bir tane ek paketi ve çok sayıda küçük eklentiler satışa sunulmuştur.Oblivion 10 Nisan 2006 tarihinde 1,7 milyon adet, 18 Şubat 2007 tarihinde ise 3 milyon adetten fazla satmıştır.

Ideas never die!

Aramil

• Ortak
  • - 5 -
Ynt: The Elder Scrolls IV: Oblivion
« YANITLA #1 : Kas 23, 2009, 22:21:15 »
Ben bi ara uzun bi süre Morrowind oynadım. Çok da beğendim aslında ama fırsat olmadı bitirmeye. Morrowind ve Oblivion'un ikisini de oynayan arkadaşların fikrini almak istiyorum. Oblivion'da Morrowind kadar oynamaya değer bir oyun mudur? Kısaca kıyaslarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
How shall we leave the lost road,
Time's getting short so follow me,
A leader's task so clearly,
To find a path out of the dark

Inilius Narteroth

Ryle

• Tayfa
  • - 6 -
  • Ryle`
« YANITLA #2 : Kas 23, 2009, 22:27:56 »
Ben Morrowind oynamıştım.Ne oyundu be :) ya 7.sınıfa yada 8.sınıfa gidiyordum.ingilizcem oyun diyologlarını çözecek kadar iyi olmadığı için kes,doğra,çal,kaç,şifre yaz taktiklerini uyguladım genelde :) Morrowind her frp hayranının oynaması kesinlikle gereken efsane bir oyundur(bence).

Oblivion'un görüntü kalitesindeki performans kadar senaryosuda cok güzel.Oyunu Sadece benim kullandığım taktikler çercevesine almamış :) :) evet bence morrowind kadar oynamaya değer bir oyundur.

Oblivion'un İmperial Guard'larınada hastayımdır ayrıca :)

Saygılar.
Terazinin iki tarafında kimin durdugunun önemi yoktur, önemli olan kefeyi tutan demir.

Kharnos

• Hancı
  • - 19 -
« YANITLA #3 : Kas 23, 2009, 23:37:17 »
Merhaba Aramil. Morrowind'i bitiremedim ama uzun süre oynadım. Oblivion ise sen hariç buradaki herkesin hayatından 1-2 yılı yemiştir (tekrar kurmayı düşünmüyor değilim).

Morrowind çok çok iyi bir oyundu. Aralarında beş yıl gibi bir süre olduğu için Morrowind ile Oblivion'u kıyaslarsak, Oblivion pek çok konuda üstün gelecektir. Yine de Morrowind'in benim kalbimdeki yeri bambaşkadır. Oyunu 2002 yılında aldım ve üç sene boyunca sıkılmadan oynadım. Morrowind (bundan sonra MW diyeceğim), Dunmer (kara elfler) ırkının anayurdunda geçtiği için inanılmaz ilgi çekici tasarımlara sahip bir oyundu. MW, Daggerfall'a kıyasla çok daha küçük bir kara parçasında geçiyordu ama bunun bir handikap olduğunu söylemek yanlış olur. Yerleşimlerin mimarileri, değişik ırklar ve yaratıklar, adanın tarihi, coğrafyası ve toplumları, zindanlar vs. heyecanlanmanıza kendimizi orada hissetmemize yetiyordu. Sadece tasarım değil, grafik olarak dönemin bütün oyunlarına fark atmıştı (Bethesda oyunlarında bu böyledir). Şahsi görüşümce MW'in tek kötü tarafı, pek de kullanıcı dostu olmayan bir yapıya sahip olmasıydı. Oyuna alışmak zaman istiyordu. Diyalog ve alış-veriş ekranları can sıkabiliyor, açıklamalar bazen yetersiz kalabiliyordu. MW'de asıl hikayeyi kavrayana kadar uzunca bir süre angarya işlerle uğraşmanız gerekiyor, bu da bazen sıkıcı olabiliyordu. Bazı arkadaşlarım bu sebeple ana hikayeden devam etmemiş, Guild görevleriyle uğraşmıştır. Eğer oyuna başlar başlamaz bir şeyler başarmak, kahraman olmak ya da power-play yapmak gibi bir niyetiniz varsa MW'den uzak durun. MW sabır istiyor, Diablo gibi bir oyun değil. Önce çıraklığı, sonra kalfalığı, sonra da sabrederseniz ustalığı hissediyorsunuz MW'de. Bol bol dayak yiyor, pek çok işi elinize yüzünüze bulaştırabiliyorsunuz. Bu yönüyle beğendiğim bir oyundur.

Oblivion'a gelelim.

Oblivion, atmosferi ve tansiyonu MW'den çok daha yüksek bir oyun. Anında kaptırıyorsunuz kendinizi ve oynadıkça daha çok batıyorsunuz bu oyunun içine. Oyunun geçtiği alan çok daha küçülmüş, ama oyun her şeyiyle dolu dolu. İnanılmaz bir içerik zenginliği, ve ayrıca serbestlik var. Pek çoğumuz Oblivion'u ana görevlerini yapmadan oynadılar, ve sıkılmadan devam ettiler. Yine de ana görevleri oynamanızı tavsiye ederim. Başka yerde bulamayacağınız kalitede görevler var. Benden size bir tavsiye, oyunda karakteriniz geliştiği zaman Dark Brotherhood'a katılın ve görevlerini yapmaya başlayın. Oyunun en eşsiz görevlerinden bir kısmı burada.

Oyun, Tamriel'in merkezindeki Imperial Province ülkesinde geçiyor. Burası ırkların ve kültürlerin kaynaştığı bir yerde olduğu için Oblivion'un geçtiği alan da bundan nasibini alıyor. Örneğin güneydeki toplumlar, mimari öğeler, yaşam tarzı, bitki örtüsü ve buna benzer değerler, kuzeydekinden çok farklı. Oyunun muhteşem grafikleri eşliğinde sadece bunları seyrederek veya etrafta gezinerek bile oyundan zevk alabiliyorsunuz.

Oblivion, MW'e göre çok daha kolay anlaşılan ve rahatça kullanılan, ayrıca bir o kadar da havalı bir arayüze sahip. Inventory ekranı çok daha hızlı işliyor. Oyun oyuncuya daha iyi rehberlik ediyor ve daha ilk zindanı geçmeden neyin ne olduğunu anlıyorsunuz. Loading ekranlarında verilen küçük tiyolar, loading işlemlerini sıkıcı ve vakit kaybettirici bir şey olmaktan kurtarıyor. Oyunun özel anlarında, loading ekranlarında ilginç tiyolar görebilirsiniz (örneğin oyunun sonlarında "Koş! Tapınak saldırıya uğradı!" gibi bir şeyler vardı) Oyunun kullanıcı dostu bir oyun olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Oblivion mükemmele yakın bir oyun, ama malesef zayıf olduğu yönler de var. Oynanışı kolaylaştırmak adına bazı şeyler basite indirgenmiş veya fazla kolaylaştırılmış. Mesela diyaloglar çok yetersiz. İkna etme girişimleri diyalog kurarak değil, hızlı düşünmeyi gerektiren bir çark oyunu sayesinde yapılıyor. Sosyal yönü güçlü bir karakter yarattığınızda, sürekli olarak bu zımbırtı ile uğraşmak can sıkıyor ve en sonunda o çark kabuslarınıza giriyor. Böylesine geniş ve binlerce karakterin olduğu bir oyunda diyalogların ve seslendirmelerin de son derece zengin olması herhalde beklenemezdi diyor ve kendimi avutuyorum :)

Oyundaki bazı yetenekler de bu basitlikten nasibini almış durumdalar. Ayrıca yetenek repertuarı daha da küçültülmüş durumda, ama yetenekleri kendi içlerinde detaylandırma yoluna gitmişler. Bir yetenekte geliştikçe o yeteneğe özel yeni teknikleri öğreniyorsunuz. Yine de FRP tarzı oyunların olmazsa olmazı olan bazı becerilerin (ör. mızrak kullanma, zırhsız savunma, tuzakları etkisiz hale getirme gibi) ve bu becerilere yönelik içeriğin oyundan tamamen kaldırılmış olması üzücü.

Oblivion hakkında aklıma ilk gelenler bunlar. Oblivion o kadar iyi bir oyun ki zayıf yanlarını hissettirmiyor bile. Ben eski kafalı, takıntılı, kompleksli bir adam olduğum için oyunda Mızrak yeteneği aramış olabilirim :). Oyun sosyal yaşantınızı, aşk hayatınızı veya kariyerinizi olumsuz etkileyebilir, haberiniz olsun. Oblivion'a kaptırıp yemek yemeyi veya tuvalete gitmeyi unutan şahıslar tanıyorum ben :) 

Umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir.

Belirli bir noktadan sonra artık geriye dönüş yoktur. İşte bu noktaya erişmek gerekir.
Franz Kafka

Alois

• Tayfa
  • - 4 -
« YANITLA #4 : Oca 18, 2011, 08:51:12 »
Morrowind ilk oyunumuzdu (hakan) ile.
Güzel çok hile yapıyorduk. Tabi ki dediği gibi İngilizce olmayınca gereken "TGM" yazıp önümüze ne çıkarsa kesiyorduk.
Oblivion görüntü ve içerik olarak morrowind'den tabi ki de güzel ama her oyun gibi kendisine bağlayan çok’ça sebepler var.
sevilen bütün oyunlar insanları her şeyden koparıyor :)

Saygılar ve teşekkürler...
DOLDUR HANCI