Gönderen Konu: Asari Takvimi  (Okunma sayısı 2545 defa)

Kharnos

  • Hancı
  • - 19 -
  • İleti: 658
Asari Takvimi
« : Eyl 25, 2018, 16:53:47 »
Asari Takvimi

Asari Takvimi

Eski çağlarda Asâri Büyücüleri tarafından bulunmuş olan bu takvim günümüzde Anberath'ta hâlâ kullanılmaktadır.

Anberath, kendi güneşinin etrafındaki turunu 365 gün ve 6 saatte tamamlar. Bu süre Asâri takviminin bir yılını oluşturur. Anberath'ın tek doğal uydusu olan Runa, Anberath etrafındaki turunu 29,5 günde tamamlar. Bu da Asâri takviminin bir ayını oluşturur. Gökbilimciler bu takvimi hazırlarken hesaplamaların kolay olması açısından bir ayı 30 gün olarak kabul etmişlerdir. Hem bu farklılık, hem de yılın belli dönemlerinde takvime özel günlerin dahil olması, 30 günlük cetvele göre Rûna'nın gözlenen evrelerinde sürekli bir sapmaya neden olmaktadır. Rûna'nın güncel yıl olan 1290'da görülecek olan evreleri aşağıdaki resimde gözlenebilir. Rûna'nın tamamen görünür olması "Dolunay", tamamen karanlıkta kalması ise "Yeniay" olarak adlandırılır.

Yılların fazlalık 6 saatleri her dört yılda bir Lornos ve Nyst aylarının arasındaki "Anma Günü"nün ardına eklenerek "Azizler Günü" adıyla takvimde yer alır. 1290 yılı "Azizler Günü"nün dört yıldan sonra tekrar takvime giriş yapacağı bir yıldır.

Asâri takviminde günlerin isimleri yoktur. Günler halk arasında ay adı belirtildikten sonra "Birinci gün, ikinci gün..." şeklinde anılır. Takvimde yedi günden oluşan haftalar bulunmaz ve buna göre bir zaman ölçümü yapılmaz. Halk bunun yerine "Beş gün", "On gün" gibi zaman kavramları kullanır.

Anberath dünyasının güncel tarihi Elleia 1, 1290 olarak ayarlanmıştır.


Runa'nın Evreleri

Runa'nın Anberath'ta 1290 yılında görülecek olan evreleri aşağıdaki gibidir.


Belirli bir noktadan sonra artık geriye dönüş yoktur. İşte bu noktaya erişmek gerekir.
Franz Kafka

 

accordion-centenary